Calităţile orezului, le-am dedus, ca să zic aşa din relatările unui prieten din Moldova care arată foarte bine, secretul lui fiind un antrenament deosebit de greu; pentru a face faţă efortului deosebit, mâncau doar carne (destul de puţină), orez foarte mult şi varză murată.
Am început să consum orez, întâi alb apoi brun şi negru, ultimele două având un gust deosebit ,aproape la fiecare masă şi pot să vă spun că îl simt foarte benefic pentru mine.
Orezul negru l-am descoperit căutând diferite reţete pentru orezul brun. L-am gasit destul de greu să-l cumpăr, deoarece nu e foarte cunoscut la noi.
Am fost plăcut impresionat de gustul lui şi de modul în care se prezintă după preparare, respectiv o culoare violacee frumoasă.
Conform difritelor site-uri, provine din China si pe timpuri era un orez interzis fiindcă se credea că este afrodisiac, apoi el a fost consumat doar de împărat şi apropiaţii lui.
Orezul negru are:
-20% mai multă proteină;
-30% mai multă fibră;
-are mai puţină grăsime si o valoare calorica mult mai scazuta decat orezul alb sau cel integral;
-este mai bogat in continut de fenoli care este benefic sanatatii organismului uman;
-antioxidanţi.
Ajută la prevenirea diabetului, a hipertensiunii arteriale, la oxigenarea creierului si realizarea unui flux sanguin mai bun, ajutând şi la prevenirea cancerului.
Modul de preparare al orezului negru:
-este necesară înmuierea acestuia, circa o oră;
-se scurge de apă;
-se pune într-o tigaie încălzită şi se amestecă până se usucă(fără ulei, cu lingură de lemn);
-se toarnă peste el apă fiartă(cam de unul, două degete să fie apa deasupra), dându-se focul aragazului pe mic;
-se lasă la fiert până bobul se poate mesteca uşor(cam 30-40 minute);
-se pune capacul, se opreşte focul şi se lasă încă 30 de minute fără să ridicaţi capacul.
Ideal ar fi ca după toate aceste operaţiuni, să nu înoate orezul în apă ci să aibă o consistenţă plăcută, nici prea fiert şi ars, lipit de fundul oalei dar nici foarte tare.
Acestea sunt operaţiunile obligatorii ce trebuiesc respectate pentru a conserva în bob toate substanţele active pe care le conţine. Eu adăugam la faza cu uscatul, ceapă şi morcov, iar la sfârşit mă alegeam cu o garnitură consistentă la care adăugam o bucată de piept de pui făcută la grătar.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu